Challenge the Obvious.
In 2017 onderzocht de Volkskrant; ‘Hoe is het om uit je eigen filterbubbel te breken? Vier grootverbruikers van sociale media met een radicaal ander wereldbeeld ruilden één week lang van Facebookaccount. Ik ben ervan overtuigd dat anno 2024 en bij Linkedin, de resultaten niet veel anders zullen zijn. We worden door de sociale kanalen (deels onbewust) enorm gestuurd in ons denken en in het verlengde in onze besluitvorming met alle gevolgen van dien.
Een van mijn speerpunten bij een intern marketingonderzoek is dan ook altijd “Challenge the obvious". We benaderen kritisch wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het draait om het in twijfel trekken van gevestigde aannames, normen of standaardoplossingen en het zoeken naar nieuwe, innovatieve of betere manieren om problemen aan te pakken of doelen te bereiken.
Challenge the obvious” is een mindset die leidt tot verbetering, vernieuwing en groei door het bekende of gebruikelijke ter discussie te stellen.
Bekende voorbeelden zijn om minder te concurreren op prijs maar in te zetten op duurzaamheid wat een hogere prijs kan verklaren. Meer inzetten op retentie dan extra investeren op het binnenhalen van nieuwe klanten.
—
1. Kritisch nadenken:
Het gaat om het stellen van vragen zoals: Waarom doen we dit op deze manier? of Is dit echt de beste oplossing? Het helpt om inefficiënties, blinde vlekken of oude gewoonten te identificeren die misschien niet langer effectief zijn.
2. Creativiteit en innovatie:
Door de ‘obvious’ (het vanzelfsprekende) te bevragen, ontstaat ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. Dit kan leiden tot doorbraken en innovaties die anders over het hoofd zouden worden gezien.
3. Verbetering en groei:
Door het vanzelfsprekende te bevragen, kun je processen, producten of strategieën verfijnen en verbeteren. Het voorkomt stagnatie en zorgt voor voortdurende vooruitgang.