Hoe Duurzaam.

Je kan er niet meer omheen. Iedereen zal zich op een of andere manier moeten verantwoorden, als het aankomt op het thema Duurzaamheid. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling, maar ben wel van mening dat het nut en de geloofwaardigheid van je duurzaamheidsambitie net zo belangrijk is.

Een bekend voorbeeld van een goed voornemen en een slechte executie zijn de introductie van papieren rietjes. Het klinkt duurzaam en oogt samen met een papieren bakje natuurlijk beter dan plastic. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze rietjes vaak per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als de gezondheid. Een studie van de Universiteit van Antwerpen toonde aan dat 90% van de geteste papieren rietjes PFAS bevatte. Deze stoffen worden toegevoegd om de rietjes waterafstotend te maken, maar ze breken nauwelijks af in het milieu en kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam.

90% van de geteste papieren rietjes bevat PFAS en zijn daarom niet geschikt voor recycling


Het hebben van een geloofwaardige en haalbare duurzaamheidsambitie biedt aanzienlijke voordelen voor organisaties, zowel op de korte als lange termijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

1. Versterking van de reputatie

  • Betere perceptie door klanten: Een geloofwaardige duurzaamheidsstrategie wekt vertrouwen bij klanten en versterkt het merk.

  • Concurrentievoordeel: Organisaties die duurzaamheid serieus nemen, onderscheiden zich positief in de markt.

2. Aantrekken en behouden van talent

  • Gemotiveerde werknemers: Medewerkers voelen zich meer betrokken bij bedrijven die duurzaamheid integreren in hun waarden.

  • Talent aantrekken: Vooral jongere generaties hechten veel waarde aan duurzaamheid en kiezen bewust voor werkgevers met een duidelijke ambitie op dit gebied.

3. Toegang tot nieuwe markten

  • Groei in duurzame producten/diensten: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame opties, wat nieuwe marktkansen biedt.

  • Overheidsvoordelen: Sommige subsidies en overheidsprogramma’s ondersteunen bedrijven met een duurzame strategie.

Vorige
Vorige

Culture is King.

Volgende
Volgende

Challenge the Obvious.